eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Немачки министар економије упозорио на „техничку“ рецесију

РТ: Немачки министар економије упозорио на „техничку“ рецесију
30.01.2023. год.

Немачка економија се суочава са два узастопна квартала рецесије, рекао је министар економије Роберт Хабек на конференцији за новинаре на којој је представио ново објављене пројекције.

У извештају, изгледи за бруто домаћи производ (БДП) земље за 2023. годину ревидирани су на раст од 0,2 одсто ове године. Влада је прошле јесени прогнозирала пад БДП-а од 0,4% за ову годину. Изгледи за инфлацију су такође побољшани због недавног пада цена енергије. Очекује се да ће раст цена за ову годину сада бити 6%, што је мање у односу на претходну прогнозу од 7%.

„Још увек је вероватно да ћемо имати техничку рецесију“, упозорио је Хабек, додајући да, иако ће економија земље избећи нагли пад, криза је далеко од краја.

„Порука је да смо кризу учинили управљивом... То не значи да је криза готова. Али успели смо да спречимо најгоре сценарије“, навео је он.

Техничка рецесија се дефинише као два узастопна квартала негативног раста. Хабек, међутим, очекује да ће се ситуација побољшати у трећем и четвртом кварталу ове године.

Највећа европска економија, Немачка, претрпела је рекордну инфлацију прошле године због скока цена енергије изазваног падом снабдевања енергентима из Русије услед санкција повезаних са Украјином. Цене су се углавном стабилизовале захваљујући убрзаним напорима да се диверсификују извори енергије, необично благој зими и попуњености складишта гаса. То је довело до позитивнијих, иако и даље опрезнијих, прогноза за немачку привреду. Међутим, многи аналитичари истичу да би Берлин могао да се суочи са проблемима током лета, када ће морати да допуни складишта гаса за следећу зиму са мало или нимало руских доступних залиха.

Извор: РТ

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

Восток



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Getty Images / Gerardo Morones / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА